יום שלישי, 1 בינואר 2013

אקנה -דרכי טיפול והתמודדות עם התופעה

אקנה - מידע בסיסי על היווצרות התופעה הגורמים לה וטיפים לדרכי טיפול והתמודדות:
מהי אותה תופעת האקנה שמטרידה את בני העשרה ואף אוכלוסיה בוגרת יותר?

אקנה הינה דלקת כרונית שנוצרת כתוצאה מהפרשת יתר של חומר הקרוי סבום , הפרשת יתר נוצרת בהשפעה של שינויים הורמונאליים ולכן נפוצה בעיקר בגיל ההתבגרות , מכאן מקור שמה של התופעה "פצעי התבגרות", הפרשת היתר סותמת את הנקבוביות ונוצרות הנקודות הלבנות (מיליומים בעגה המקצועית) , קצות הסבום באים בחיכוך עם האוויר, מתחמצנים וכך נוצרות הנקודות השחורות על הפנים (קומדונים בעגה המקצועית), התופעה מחמירה כאשר חיידק ה-p.acne גורם להתלקחות אקנתית, חיידק זה פורח כאשר העור סובל מחום,זיעה,מחסור בחמצן כתוצאה מסתימת הנקבוביות. וכך נוצרת הדלקת הכרונית הקרויה אקנה או פצעי התבגרות.

מה בדיוק קורה בנקבוביות?

בלוטות החלב מורכבות מחללים המוקפים תאים שומניים, התאים השומניים מתנפחים ומפרישים לחלל הריק שומנים, מהחלל הריק השומנים מתנקזים לצינור דק שמתחבר לפתח זקיק השערה.

הדלקת נוצרת בהשפעה של מספר גורמים:

עלייה בכמות ההורמונים.

הפרשה מוגברת של בלוטות החלב.

התנפחות וגדילתן של הבלוטות כתוצאה מעלייה בכמות ההורמונים. הסבום(החלב) שאינו מצליח להגיע לפני העור הוא בעצם הגורם העיקרי לפצעי הבגרות. פתח בלוטת החלב שנסתם נראה כמו ראש שחור ומכאן שמו..

בעומק זקיק השערות נמצאים חיידקים רבים והם המפרקים את החלב שהצטבר כתוצאה מהפירוק הזה נוצרים גליצרול וחומצות שומניות חופשיות , חומצות אלו מגרות את רקמות הבלוטה מובילות להצטברות תאי דם לבנים ולהיווצרות מוגלות.

מי בעיקר סובל מהתופעה?

התופעה נפוצה בעיקר בגיל ההתבגרות (כ-70 אחוז מגילאי שנות העשרה מפתחים את התופעה )אבל לא רק בשנות העשרה , כיום קיימת תופעה של התפרצות האקנה אצל נשים בגילאי שנות השלושים וזאת גם עקב שינויים הורמונאליים החלים בגוף כתוצאה משימוש בגלולות, או הפסקת שימוש, הריונות, טיפולי פריון, גנטיקה,הפרעה אנדוקרינית, תרופות-ליתיום,סטרואידים..

בגיל ההתבגרות ההורמונים בגוף משתוללים ומעודדים ייצור מוגבר של חומר הקרוי "סבום"- חלב שמעמיס על הנקבוביות.

גורמים שמשפיעים ומחמירים את הדלקת:

מה שיחמיר את האקנה עוד יותר זה אי שמירה על היגיינה , היווצרות לכלוך ואי ניקוי של תאי עור מתים, זיעה, לחץ ומתח, רגישות לסוגי מזון מסויימים,לא נכון לגבי כל האוכלוסייה ולכל אחד הרגישות שלו, צעירים רבים מדווחים לדוגמא שבמהלך הטיול למזרח (הודו, תאילנד..) העור נחשף לזיהום ולכלוך וגם סוג האוכל השמן עם שמנים תעשייתיים הוביל להתפתחות אקנה ולהחמרתה.

דרכי הטיפול:

קיימים מגוון שיטות טיפול כאשר לכל שיטה יתרונותיה וחסרונותיה, לכל מטופל שיטת טיפול שמותאמת לו באופן אישי , על כך התייעצו עם קוסמטיקאית פארה-רפואית.

לטיפולי הפנים חשיבות גבוהה במניעה וטיפול בבעיה. ניקוי הראשים השחורים הינו הבסיס לטיפול באקנה. חובה אחת לכמה שבועות לקבוע תור אצל הקוסמטיקאית לניקוי השחורים, הקפידו שהרחקת השחורים תעשה ע"י קוסמטיקאית מוסמכת ואם תמצאו קוסמטיקאית פארה-רפואית עדיף..

הרחקת השחורים כרוכה בשימוש בחומרים מתפיחים כגון אדים לטובת פתיחת הנקבוביות ובשימוש במסכות לחיטוי , ניקוי והרגעה. הניחו לקוסמטיקאית לעשות את מלאכת הניקוי בה היא מיומנת.

כמו כן שימוש בתכשירים ייחודיים לטיפול באקנה, התייעצו עם קוסמטיקאית רפואית או עם הרופא לגבי התכשירים המומלצים ולגבי אופן השימוש, לכל אחד מותאמת שיטה ייחודית ולכן שהטיפול יותאם ברמה האישית, אל תתפתו לרכוש במדפי החנות חומרים ללא ייעוץ עם בר סמכא בתחום.

קיימות סדרות טיפול ייחודיות לעור של בני העשרה ולעור של מבוגרים הסובלים מהתופעה.

חשוב לגלות אורח רוח וסבלנות, הטיפול עשוי להיות ממושך ועם חלוף הזמן וההתמדה רואים שיפור משמעותי.

גורמים נוספים שעשויים להחמיר את התופעה:

תזונה שלא מותאמת, בחנו מהו סוג האוכל שגורם אצלכם או אצל ילדיכם להחמרה בתופעה, פשוט הורידו כל פעם מרכיב מהתפריט היומי- ניסויי ותהייה, יתכן שאין מדובר כלל ברגישות לסוג מזון מסוים אבל חושב לבדוק על מנת למזער את התופעה.

איפור וקוסמטיקה:

תלוי בסוג האיפור, כדאי לרכוש תכשירי איפור שמותאמים לעור הסובל מאקנה, מדובר בתכשירים שאינם שמנוניים מדי.

יש חומרים פעילים לטיפול באקנה שמכילים מרכיב צבע לטובת טשטוש הפצעונים.

מה עושים בימיי הקיץ החמים?

ממשיכים אותו דבר, פשוט מקפידים על שטיפת הפנים במים וסבון כשעה לאחר השהייה בשמש, להימנע מתכשירי שיזוף שמנוניים שיחמירו את הדלקת.

התמודדות של ההורה עם הילד הסובל מאקנה:

הורה יקר, אם אתה קורא מאמר זה סביר להניח שילדך סובל מאקנה ואתה מתעניין בדרכי התמודדות , קודם כל היה קשוב לצרכים של ילדך, הסבר לו את הגורמים לתופעה ושזה קורה כמעט לכל ילד בשלב זה או אחר בחייו, הסבר לו את החשיבות שבשמירה על היגיינה ובהתנהלות עדינה עם העור, הסבר לו את ההשלכות של ניקוי אגרסיבי של העור שיכול להחמיר את התופעה ובטוח שלא להועיל. סביר שילדכם יחשוש מביקור אצל ה קוסמטיקאית מאחר וביקור זה כרוך במעט לחיצות על אזורים בפנים חשוב שתסבירו ותדגישו בפניו שאין דרך אחרת, לא נמצאו קיצורי דרך שיכולים לפסוח על ניקוי הנקבוביות, חייבים להסיר את תאי השומן והפרשות השומן אחרת תחול החמרה.

גם אתה כהורה צריך להבין את המשמעות של התייחסות רצינית לתופעה ולא להתייחס אליה כתופעה שתחלוף ללא טיפול ועליכם להבין שמעבר לכך שהאקנה עשויה להחמיר גם בטחונו העצמי של ילדכם עשוי להיפגע, יתכן שילדכם יתבייש ולא ישתף אתכם, היו ערניים, הוא יכול לומר שזה לא מפריע לו אבל זה מפריע לו מאוד.. נמצא שפצעי הבגרות משפיעים על בטחונו העצמי של הילד וזו סיבה מאוד חשובה לטפל בבעיה בהקדם. הזנחה של הטיפול באקנה תעלה ביוקר בהמשך כיוון שבמקום למנוע את ההחמרה והצלקות שעשויות להיווצר על העור עושים את ההיפך ונותנים לתופעה להחמיר.. אחר כך הילד ימצא עצמו מחפש דרכים להעלים ולהסתיר את הצלקות שנוצרו..

תפסו פיקוד ובדרכי נועם (כמו שאומרים..) פתרו לילדכם את הבעיה כבר בתחילת התהוותה, מזהים ניצנים? כמה פצעים שצצו על פניו , קבעו לו תור אצל הקוסמטיקאית הפארה- רפואית לטובת ניקוי העור או אצל רופא העור להתייעצות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה